Skip to main content

GK Questions and Answers on Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan

Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan was announced by Prime Minister Narendra Modi to combat the COVID-19 crisis. Know more about it and solve an interesting quiz based on the relief packages covered in the movement (Abhiyaan) to revive the Indian Economy.

Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan or Self-reliant India Movement aims to achieve economic self-reliance. It is among the largest economic stimulus package announced by a nation around the world.
1. How much economic relief package is announced by Prime Minister Narendra Modi through Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan?
A. Rs 10 lakh crores
B. Rs 15 lakh crores
C. Rs 20 lakh crores
D. Rs 25 lakh crores
Ans. C
Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced a relief package of Rs 20 lakh crores to ease the coronavirus distress through Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan. 
2. Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan economic package is how much equivalent to India’s GDP?
A. 7%
B. 8%
C. 9%
D. 10%
Ans. D
Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced a special economic package and gave the call for 'Aatma Nirbhar Bharat'. In the package the earlier announcements are combined by the government during COVID-19 crisis and decisions taken by RBI, is to the tune of Rs. 20 lakh crore, which is like almost 10% of India's GDP.
3. On which of the following the Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan package is focused?
A. Labour
B. Land
C. Liquidity and Laws
D. All the above
Ans. D
Explanation: The Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan package focuses on land, labour, liquidity and laws, which will cater to various sections including cottage industry, MEMEs, labourers, middle class, and industries among others.
4. What are the Pillars of Self-Reliant India Movement?
A. Infra-structure
B. Economy
C. Demography
D. All the above
Ans. D
Explanation: There are 5 pillars of Self-Reliant India Movement. They are; Economy (Quantum jumps, not incremental changes), Infra-structure (One that represents modern India), System (Technology-driven), Demography (Vibrant demography of the largest democracy) and Demand (Full utilisation of the power of demand and supply).
5. For the FY 2020-21, how much reduction in Rates of 'Tax Deduction at Source' and 'Tax Collected at Source" is announced under Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan?
A. 20%
B. 21%
C. 23%
D. 25%
Ans. D
Explanation: The TDS rates for all non-salaried payment to residents, and tax collected at source rate are going to be reduced by 25 per cent of the required rates for the remaining period of FY 2020-21.
6. Relief to Contractors given by extension of up to how many months for completion of contractual obligations, including in respect of EPC and concession agreements?
A. 3 months
B. 5 months
C. 6 months
D. 7 months
Ans. C
Explanation: Under the 'Relief to Contractors' all central agencies like Railways, Ministry of Road Transport and Highways and CPWD will provide an extension of up to six months for completion of contractual obligations, including in respect of EPC and concession agreements.
7. How much Emergency Working Capital Facility for Businesses, including MSMEs is announced?
A. Rs 2 lakh crores
B. Rs 3 lakh crores
C. Rs 4 lakh crores
D. None of the above
Ans. B
Explanation: The Government of India providing total liquidity of Rs. 3 lakh crores for Emergency Working Capital Facility for Businesses including MSMEs.
8. For up to how many Rupees will there be in 'No Global tenders for Government tenders'?
A. Rs 100 crores
B. Rs 150 crores
C. Rs 200 crores
D. Rs 250 crores
Ans. C
Explanation: Up to Rs 200 crores will be provided for No Global tenders for Government tenders. General Financial Rules (GFR) of the Government are going to be amended to disallow global tender enquiries in the procurement of Products and Services of the value of less than Rs 200 crores.
9. How much Special Liquidity Scheme is announced by the Government for NBFC/HFC/MFIs?
A. Rs. 20,000 crores
B. Rs 25,000 crores
C. Rs 30,000 crores
D. Rs 35,000 crores
Ans. C
Explanation: Government announced Rs 30,000 crores for Special Liquidity Scheme, liquidity being provided by RBI for NBFC/HFC/MFIs.
10. How much Liquidity will be infused by the Power Finance Corporation and Rural Electrification Corporation for DISCOMs under the Abhiyaan?
A. Rs 70,000 crores
B. Rs 78,000 crores
C. Rs 85,000 crores
D. Rs 90,000 crores
Ans. D
Explanation: Power Finance Corporation and Rural Electrification Corporation will infuse liquidity in the DISCOMs to the extent of Rs 90,000 crores in two equal instalments. This amount is going to be used by DISCOMs to pay their dues to Transmission and Generation companies.
These are the questions and answers with an explanation based on the Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan economic packages announced by the Government to fight against COVID-19.

Comments

Popular posts from this blog

GK Questions and Answers: Geographical Indications (GI) Tags in India

A geographical indication (GI) is a name or sign used on certain products like agriculture, machinery products, and sweets, etc. which relates to a specific geographical location or origin (e.g., region, or country or a town). We have published a set of 10 important GK questions and answers on the Geographical Indications (GI) Tags in India. This set of 10 important GK questions and answers on the Geographical Indications (GI) Tags in India is very important for exams like UPSC/PSC/SSC/CDS etc. 1. Which was the first Indian product to get the geographical indication tag? (a).Aranmula Kannadi (b).Darjeeling Tea (c).Katarni Rice (d).Madhubani Paintings Answer:- b Explanation:-  Darjeeling Tea was the first Indian product to get the geographical indication tag in 2004.  2. How many products got GI tags till now? (a) 361 (b) 729 (c) 624 (d) None of the above Answer:- a Explanation:-  Till date 361 products have been issued GI tag. The latest recipient of the GI ta...

NDA Previous Year Cut Off Marks

Here is the previous year cutoff marks of   NDA exam , as well as subject-wise NDA cut off for the years 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013 and 2014 in this post. So, if you are appearing or preparing for UPSC NDA & NA examination, then get an idea about the minimum marks from below. Paper Written Exam Final Exam NDA & NA (II) 2019 346 709 NDA & NA (I) 2019 342 704 NDA & NA (II) 2018 325 688 NDA & NA (I) 2018 338 705 NDA & NA (II) 2017 258 624 NDA & NA (I) 2017 342 708 NDA & NA (II) 2016 229 602 NDA & NA (I) 2016 288 656 NDA & NA (II) 2015 269 637 NDA & NA (I) 2015 306 674 NDA & NA (II) 2014 283 656 NDA & NA (I) 2014 360 722 NDA & NA (II) 2013 360 721 NDA & NA (I) 2013 333 698 NDA & NA (II) 2012 335 699 Sectional UPSC Cut Off for NDA & NA There are also variations in the sectional cut off marks in NDA. Usually, it's around 25% to 30% somewhere. Check the UPSC NDA & NA sectional cut off from below the prev...

What is sero-surveillance? How will it help in tracking COVID-19 infection?

Sero-surveillance: The Indian Council of Medical Research, ICMR has issued an advisory to all the states of India to conduct serosurvey to monitor the Coronavirus pandemic. The Indian Council of Medical Research, ICMR has issued an advisory to all the states of India to conduct serosurvey to monitor the Coronavirus pandemic. The advisory further states that these tests can be carried out on frontline workers, medical professionals, vendors, police personnel, the staff of restaurants and grocery shops, etc. In addition to these, individuals residing in the containment zones and patients with chronic illness tuberculosis, HIV, etc. will also be covered.  The survey will also be conducted on asymptomatic individuals and the previously infected COVID-19 hit patients that have now recovered. The survey will be conducted with the help of the ELISA test kit.  What is sero-surveillance? In serosurvey or sero-surveillance, testing of blood serum of a group of individuals is c...